Ilmastouutisoinnin realiteetit hukassa

Antti Lehtniemi 31.8.2023

Valtamedian ilmastouutisointi muistuttaa yhä enemmän uskonnollisia herätyskokouksia, sillä realiteetit ja faktat loistavat poissaolollaan. Liitekuvassa on luotettavimmat tilastot ihmiskunnan fossiilisista hiilidioksidipäästöistä vuodesta 1960 alkaen gigatonneina per vuosi. Punainen pystyviiva merkkaa kansainvälisen ilmastopolitiikan alkua, josta on kulunut jo yli 30 vuotta. Ilmastopolitiikan ja niissä laadittujen sopimusten päätavoite oli saada hiilipäästöt laskuun (kuvan vihreä viiva näyttää suunnan).

Toisin on käynyt. Päästöt ovat kasvaneet edelleen noin 1,5% vuodessa huolimatta kaikista ”vihreän siirtymän” toimenpiteistä. Ei auta hiilivero, tuuli- ja aurinkovoima, biopolttoaineet, kasvisruoka, sähköautojen suosiminen jne. Vetytalous on tuulivoiman varaan rakennettu menetelmä, joten sekään ei ole ratkaisu päästöihin, koska ei ole tuulivoimastakaan ollut apua.

Haluaisin nähdä liitekuvan TV-keskustelujen pohjana. Tutkiva journalismi löytäisi kuvan halutessaan hyvinkin helposti. Mutta herätyskokouksen kaltainen hurmos ja hymistely ovat vallalla hiilen talteenottoineen ja muine pilvissä leijuvine pelastusmenetelmineen, vaikka kolmenkymmenen vuoden politiikan ja sopimusten tulokset ovat puhdas nolla.

Paljonko onkaan tuhlattu voimavaroja ja saastutettu luontoa vihreän siirtymän nimissä saamatta aikaan mitään muutosta tavoitteessa eli hiilipäästöissä? Tästä vastuussa olevat pitää saada esiin !

Olisi myös hyvä kysyä, MIKSI juuri Suomeen, pohjoisimpaan ja talvella pimeimpään EU-maahan rakennetaan hehtaarikaupalla aurinkopaneeleita ilman kesäsähkön varastointia talveksi? Paikallisen median olisi siksi hyvä kysyä Virkkalan aurinkopaneelipuistolta, onko Kalkkipetterin halleissa ja kaivosluolissa paljonkin akkuja, joihin kesällä saatu aurinkosähkön sato varastoidaan ”omenakaupungin” omenien tavoin odottamaan talven kylmiä ja pimeitä aikoja. Sähkön ylimääräinen tuottaminen kesäajan vähäisen kulutuksen tarpeiksi on järjetöntä hölmöläisten hommaa, kun todellinen ongelma on meidän leveysasteilla talviajan sähkön riittävyys. 

Paasikivi: ”Tosiasioiden tunnustamisessa on realismin alku”