Maailman mineraalivarat eivät riitä vihreään siirtymään

Antti Lehtniemi 23.2.2023

”Sähköautot tarvitsevat kuusi kertaa enemmän mineraaleja kuin polttomoottoriautot.”

Usea ulkomainen media on ottanut esille Suomen geologisen tutkimuskeskuksen (GTK) laajan raportin mineraalivarojen riittävyydestä vihreään siirtymään. Kotimainen media ei ole erikoisemmin uutisoinut asiasta, eikä ainakaan siinä laajuudessa kuin ulkomainen media. Raportin pääkirjoittaja Simon Michaux on australialainen, joka työskentelee Suomessa GTK:n palveluksessa mineraaliprosessoinnin ja geometallurgian apulaisprofessorina. https://www.simonmichaux.com/

Raportissa on esitetty nykyiset mineraalivarannot ja tuleva tarve fossiilivapaan Net Zero päästöpolitiikan saavuttamiseksi. Raportin tiivistelmä löytyy tästä linkistä:

https://www.lifesitenews.com/opinion/new-geological-study-proves-that-the-green-energy-movement-is-impossible-to-achieve/?utm_source=daily-usa-2023-02-18&utm_medium=email

Alla on malliksi yksi raportin kuva: Metallien tuotantomäärät 2019. Kuvion oikean laidan sarake kertoo, kuinka monta vuotta tarvitaan nollatavoitteen määrien saavuttamiseksi nykyisellä tuotantovauhdilla.

Net Zero tavoite tarvitsee yksistään litiumia 944 miljoonaa tonnia. Tällä hetkellä maailman tuotanto on 100 000 tonnia, mikä on vain 0,01 prosenttia Net Zero tarpeesta. Litiumin hinta on noussut kahdeksankertaiseksi vuoden 2020 jälkeen. Eikä tule unohtaa muita metalleja ja niiden hinnan nousua: koboltti, nikkeli jne.

Kun ensimmäisen polven vihreät laitteet ikääntyvät viimeistään 25 vuoden kuluttua, tarvitaan uudestaan samat määrät metalleja toisen sukupolven laitteisiin. Kierrätys saattaa auttaa, joskin esimerkiksi litiumin kierrätys on vielä lapsenkengissään, eikä sekään tapahdu ilman energiaa. Miten tämä voisi olla mahdollista, kun kaikki toiminta esimerkiksi ”raudan tie kaivoksesta kampiakseliksi” pitäisi vallitsevan poliittisen tavoitteen mukaan toteuttaa hiilivapaasti, tuuli- ja aurinkosähkön tuottamalla vetyvoimalla?

Raportti paljastaa yksiselitteisen matemaattisen totuuden:

Mineraalivarat eivät mitenkään riitä vihreän siirtymän tavoitteisiin. Ilman fossiilisia polttoaineita nykyistenkään mineraalivarojen hyödyntäminen ei ole mahdollista.

Entäpä kansainvälisen ilmastopolitiikan (IPCC) aikaansaannokset alkaen Rion kokouksesta 1992 Sharm el-Sheikhin kokoukseen 2022? Alla olevaan kuvaan on koottu hiilidioksidipäästöjen vastaisen ”30-vuotisen sodan” saavutukset. Herättänee ajatuksia …

Kauanko vielä kestää, ennen kuin päättäjät palaavat matemaattisiin realiteetteihin? Mitä kauemmin aikaa kuluu, sen kalliimmaksi tämä käy ja sitä heikommaksi elintasomme ja olosuhteemme muuttuvat.

Korostetaan vielä, että MEILLÄ EI OLE MITÄÄN ILMASTOHÄTÄTILAA JA KIIRETTÄ. Suomen kireillä päästövähennyksillä ei ole minkäänlaista vaikutusta sen enempää ilmakehän lämpötilaan ja hiilidioksidiin kuin politiikan vääristämiin laskelmiin ”hiilinieluistamme”. Tuhoamme tällä politiikalla maamme talouden ja siten elintasomme.  J K Paasikiven motto pätee tässäkin:

Tosiasiain tunnustaminen on kaiken viisauden alku

Michauxin videoesitys (12.8.2022) löytyy linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=MBVmnKuBocc&ab_channel=SustainableMineralsInstituteUQ

Esityksen diasarjan voi ladata tästä linkistä: diat_19_8_2022.