Mikä ero on miljoonalla ja miljardilla?

Havainnollistetaan                   Antti Lehtniemi 17.9.2020

Suuret luvut aiheuttavat helposti hämmennystä. Kun niiden todellinen suuruus ei avaudu, tehdään varsin kalliita ja kauaskantoisia päätöksiä mutu-tuntumalla tai toisten ”asiantuntijoiden” johdattelemana. Siksi on hyvä ottaa esille havainnollistava esimerkki.

Nimimerkki Kalle on tavallinen duunari ja saa käteensä tasasumman, tuhat euroa (1000€) kuukaudessa. Palkanmaksussa tapahtuu virhe: kesälomarahana tuleekin tilille tuhatkertainen summa, miljoona euroa (1.000.000€).

Tästäpä riemu ratkeaa. Kalle löytää helposti ison joukon kavereita ja sitten pannaan ns haisemaan. Ja kyllähän iso porukka miljoonan saa kuukaudessa sileäksi. Sitten koittaa Kallelle paluu saman sorvin ääreen, tulot tonni kuukaudessa.

Paha isku tulee joulun alla: kutsu taloupäällikön puhutteluun. Miksi Kalle ei ilmoittanut saaneensa aivan liian suurta summaa lomarahana? Toki virhettä oli palkanmaksussakin, mutta tämä tulee joka tapauksessa maksaa takaisin. Jos tästä päästään sovintoon, ei tarvita raastupaa. Sovittiin, että tästedes Kallen tuhannen euron tili jää firmalle. Kalle joutuu elämään vaimonsa ja sukulaistensa varassa, kunnes miljoona on kuoletettu.

Kysymys: Kauanko Kallen pitää tehdä töitä maksaakseen takaisin tuhlaamansa miljoonan?

Summa on tuhat kertaa Kallen kuukausipalkka. Jaetaan 1000 vuoden 12 kuukaudella. Saadaan tulos vuosina: 83 vuotta 4 kuukautta. Eipä taida takaisinmaksu Kallelta elinaikanaan onnistua.

Sitten mennään hallituksen politiikkaan. Otetaan miljardi euroa velkaa. Sillä ei ole nyt väliä, siirretäänkä tämä suoraan Italiaan vai kustannetaanko sillä päästökauppaa: lopputulos tavallisen suomalaisen kannalta on kutakuinkin sama kuin Kallen leveä elämä. Tämä miljardi on sovittu kuoletettavaksi miljoonan euron kuukausierinä. Korko oletetaan nollaprosentiksi.

Kysymys: Kauanko valtion pitää leikata jostakin menostaan miljoona euroa per kuukausi, jotta yksi miljardi tulee maksettua?

Miljardin ja miljoonan ero on kolme nollaa, kuten miljoonan ja tuhannen. Saadaan sama jakolasku: 1000/12 eli samat 83 vuotta 4 kuukautta.

Yhden miljardin takaisinmaksu kestää miljoonan kuukausierissä täsmälleen saman ajan kuin Kallen kohdalla. Ottamalla uutta velkaa hallitus sitoo tulevien hallitusten kädet yli 83 vuoden takaisinmaksuun. Joka kuukausi pitää jostain ottaa miljoona, oli se veroja tai leikkauksia. Jos velkaa otetaan kaksi miljardia, kuukausierä on kaksi miljoonaa jne.

Olisiko matemaattisen realiteettiterapian paikka? Rakenneuudistukset (so menojen vähentäminen) on sitä vaikeampaa, mitä kauemmin viivytellään. Miljardien heittely hymy huulilla ei ole mitenkään viisasta politiikkaa. Tulevat sukupolvet kiroavat tätä politiikkaa.