Tuulivoima ja talvi

Tuulivoima ja Suomen talvi – oppia Ruotsista kantapään kautta 

Antti Lehtniemi 21.11.2023

Suuri ruotsalainen maatuulipuisto on menossa konkurssiin. Syynä on PPA-sopimus norjalaisen Norsk Hydron kanssa. Sopimustyypistä löytyy infoa mm Gasumin kotisivulta (lihavoinnit omia):

”PPA-sopimus (Power Purchase Agreement) on pitkäaikainen, yleensä tuulivoimaan perustuva noin 10 vuoden pituinen sopimus, jonka avulla voi vähentää omaa hiilijalanjälkeään sekä edesauttaa uusiutuvan energian tuotannon kasvua.”

Sopimus oli tehty alhaisella hinnalla ja ehdolla, että jos sähköä ei pystytä toimittamaan sovitun minimitason verran, puisto joutuu ostamaan puuttuvan sähkön markkinoilta. Norjalainen ostaja sen sijaan saa aina halpaa sähköä ja voi vähentää laskennallista hiilijalanjälkeään eli ”viherpestä” tuotantoaan ja paukutella henkseleitään ruotsalaisten kustannuksella.

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2023/11/12/europes-largest-wind-farm-facing-bankruptcy/

Tuulivoiman kapasiteettikerroin, todellinen vuosituotanto, on maksimissaan vain 26 prosenttia nimikilpitehosta. Aurinkovoimalla se on vain 14 prosenttia. Koska kaikki teollinen toiminta ja yhteiskunnan ylläpito edellyttävät vakaata ja tasaista verkkosähköä, tuuli- ja aurinkovoimaloiden sopimuksiin olisi alun alkaen pitänyt liittää edellä esitetyn kaltainen ehto. Jos sovittu minimitaso alitetaan, tuuli- tai aurinkopuisto joko maksaa toimitussakkoa tai ostaa markkinoilta puuttuvan sähkön. Näinhän menetellään muussakin teollisuudessa. Jos telakan laiva tai Arevan ydinvoimala viivästyvät, sakkoja on tiedossa.

Jos ja kun sopimukset laaditaan näin, tuuli- ja aurinkovoima joutuvat osallistumaan varavoiman kustannuksiin, joko rakentamalla sitä itse tai ostamalla osuuksia toimivilta perinteisiltä voimaloilta. Näin vältettäisiin etenkin tuulisähkön aiheuttamat vakavat markkinahäiriöt ja varavoimakapasiteetin väheneminen. Samoin tuulivoiman virheellinen ”halpuudella” kehuminen loppuisi

Tuulisähköä vaivaa sääolosuhteiden ohittamaton paradoksi. Kun tuulee riittävästi, sähkön hinta laskee jopa negatiiviseksi ja kaikkien tuottajien tulot alenevat. Kun ei tuule ja tuotanto on jopa nollassa, sähkö on kaikkialla huippukallista ja varavoima pyörii täysillä. Aiemmassa kirjoituksessa tuotiin esille se, että tuulivoima on puhdas markkinahäirikkö eikä pysty koskaan tuottamaan luotettavaa verkkosähköä.

https://anttilehtniemi.nettisivu.org/2022/10/08/hienoa-tuulivoima-saa-sahkon-hinnan-jopa-negatiiviseksi/

Tätä kirjoitettaessa 20.- 21.11.2023 Olkiluoto-III:ssa on häiriö, joten se on kytketty irti verkosta. Maamme yllä makaa korkeapaine, joten tuulivoiman tuotanto on minimaalista (liitekuva). Kapasiteettia meillä on jo peräti 6445 MWh/h, mutta alkuviikon tuotannon keskiarvo oli vain 264 MWh/h eli vain neljä prosenttia. Minimituotanto oli 23 MWh/h eli 0,35 prosenttia. Tällä ei yhteiskunta pärjää.

Jos tuulivoimalta edellytettäisiin edes puolet todellisen kapasiteettikertoimen osoittamasta tuotannosta eli 13 prosenttia nimikilpitehosta, sähkömarkkinoilta ostettavaa olisi tämän alkuviikon aikana todella paljon ja ostajina olisivat nimenomaan tuulivoimayritykset. Emme joutuisi lukemaan lööppejä ja kuulemaan uutisia ennätyskalliista sähköstä. Emme saisi vetoomuksia säästää sähköä, jättää saunomiset väliin ja tukea verkon kestokykyä syistä, jotka eivät ole meidän aiheuttamiamme.

Tulee ymmärtää, että tällainen tilanne on tuulivoiman osalta normaalia ja toistuvaa. Ja kuten aiemmassa kirjoituksessa tuli esille, mitä enemmän rakennetaan tuulivoimaa ja mitä enemmän poistetaan hiili- ja kaasukäyttöistä varavoimaa, sitä vaikeammaksi tilanne menee. Tuotannon ja sähkön hinnan nopea vaihtelu jyrkkenee jyrkkenemistään. En halua edes kuvitella, mikä tilanne on, jos joskus saavutamme EU:n ”fossiilivapaan Net Zero”- tavoitteen.

Onneksi Net Zero on kuin autiomaan kangastus: sitä ei tulla saavuttamaan koskaan, mutta siihen pyrkiminen tulee erittäin kalliiksi ja romuttaa länsimaisen hyvinvoinnin.

Lisäys 22.11.2023 klo 16:00

Hyvä esimerkki tuulivoiman voimakkaasta vaihtelusta tapahtui viimeisten 17 tunnin aikana. Tuotanto hyppäsi jyrkästi nollasta yli 5000 MWh/h:iin, kuten liitekuva osoittaa. Jos Olkiluoto-III:n 1600 MW on liian paljon Suomen verkolle, eikö tuulivoiman tuotannon nopea 5000 MW:n hyppy olekaan vaarallinen ja haitallinen? Tosiasioiden vuoksi tämä kuva olisi hyvä julkaista valtamediassa, mutta lienee turha toive