Sähköautot pois pysäköintitaloista ja autotalleista !?

https://wattsupwiththat.com/2021/09/07/ev-battery-fires-do-not-bode-well-for-projected-sales/

By Ronald Stein   Ambassador for Energy & Infrastructure, Irvine, California

Tuoreimmat uutiset eivät sovi hyvin Kalifornian kuvernööri Newsomin määräykseen kieltää hiilivetyjä käyttävien autojen myynti vuoteen 2035 mennessä.

Chevrolet Bolt- sähköautoja on kohdannut ainakin yhdeksän tulipaloa vuoden 2020 alusta lukien. Samana aikana Hyundain sähköautoja on syttynyt palamaan ainakin viisitoista. Viimeisten neljän kuukauden aikana kolme Teslaa on syttynyt palamaan. Tähän mennessä on vahvistettu 27 sähköauton tulipaloa, ja lukumäärä on kasvussa.

Palomiehet tarvitsevat jopa 100 000 – 160 000 litraa vettä rajoittaakseen Teslan paloa. Tämä on erittäin paljon enemmän kuin mitä bensiini- tai dieselautojen tulipalon sammutus vaatii.1

 GM julkaisi elokuussa 2021 tiedon, että yritys kutsuu takaisin 73 000 Chevrolet Bolt- autoa niiden 70 000:n lisäksi, jotka oli valmistettu vuosien 2017 ja 2019 välisenä aikana. Kaikkien 143 000 palovaarassa olevien autojen akustojen vaihtaminen saattaa maksaa GM:lle jopa 1,8 miljardia dollaria.2

Kipeä lisäisku sähköautojen myynnille on Saksan suunnitelma kieltää sähköautojen pysäköinti maanalaisiin tai suljettuihin autotalleihin tulipalovaaran vuoksi.3

Vuonna 2020 kalifornialainen pariskunta heräsi autohälyttimen ääneen. He havaitsivat autotallin ja koko talon olevan tulessa. Tuli oli alkanut heidän toisesta Tesla S- autostaan, levinnyt toiseen autoon ja koko taloon. Kaikissa sähköautopaloissa syyllinen on auton litiumioniakku. Tällainen akku palaa sytyttyään varsin raivokkaasti. Lisävaarana on myrkyllisen fluorin vapautuminen. Eräs tutkimus arvioi myrkytysvaikutuksen olevan tulipalon suurin uhka etenkin suljetuissa tiloissa.

Koska litiumioniakun palo on kemiallinen, eksoterminen reaktio, se ei tarvitse ilman happea palaakseen. Näin paloa ei voi sammuttaa tukahduttamalla, vaan se jatkuu sytytetyn ilotulitusraketin lailla kunnes materiaali on palanut loppuun. Palokunta voi vain jäähdyttää ympäristöä vedellä. Suuret, tuulivoimaloiden varastoakut voivat palaa päiväkausia, kuten kävi Australiassa. Saksassa pysäköintitalo sai vakavat vauriot sähköautopalossa. Niinpä maa suunnittelee kaikkien sähköautotyyppien pysäköintikieltoa sisätiloissa ja maan alla. Tämä koskisi siis kaikkia autoja, joissa on minkä tahansa kokoinen litiumakku.

Kaliforniassa sähköautoja käyttävät pääasiassa ylempien tuloluokkien asukkaat. Heillä on yleensä talossaan suuri autotalli tai kaupungissa maanalainen pysäköintitila latausasemineen. Monet Kalifornian asukkaat kokevat jo nyt “energiaköyhyyden” vaikutukset sähkön hinnan jatkuvan nousemisen vuoksi. Osavaltion 40 miljoonasta asukkaasta 45 prosenttia, 18 miljoonaa on latinoja tai afroamerikkalaisia. Nämä köyhät työläiset tarvitsevat työajoneuvoja. Sähköautot eivät tähän sovi hintansa ja oheislaitevaatimuksiensa vuoksi. Nykyiset sähköauton omistajat ajavat autollaan keskimäärin vain 5000 mailia, 8000 kilometriä vuodessa, mikä osoittaa niiden olevan paikalliseen lyhyeen ajoon käytettäviä kakkosautoja. Isolla Van’illa tai SUV:lla hoidetaan matkat vuoristomökeille, Kanadaan ja Meksikoon.

Tutkimuslaitos PEW raportoi kesäkuussa 2021, että viimeisten kolmen vuoden aikana sähköautojen osuus oli vain kaksi prosenttia USA:n uusien autojen myynnistä. Tähän on montakin syytä, mutta tärkeimmät ovat sähköauton hinta ja toimintamatkan rajallisuus.4

Sähköautot ovat edelleenkin luksustuote, joka viehättää “mersu- ja bemariporukkaa”, ei niinkään tavallista kuluttajaa. Sähköautojen ostajan keskimääräinen vuosiansio on noin 140 000 dollaria, mikä on suunnilleen kaksi kertaa USA:n vuosiansioiden keskiarvon suuruinen (63 000 dollaria).

Kalifornian pieni elitistinen sähköautoilla ajava luokka on kuitenkin siirtymässä takaisin polttoainekäyttöisiin autoihin.5  Eri maiden päättäjien olisi hyvä lukea nämä ajan merkit tehdessään kauas tulevaisuuteen vaikuttavia kalliita ratkaisuja.

Viiteluettelo:

1.: https://www.businessinsider.com/tesla-crash-fire-lithium-battery-austin-more-water-than-regular-2021-8?r=US&IR=T

2. https://eu.freep.com/story/money/cars/general-motors/2021/08/20/chevy-bolt-recall-2021-gm-fire-risk/8217053002/

3. https://www.motorbiscuit.com/fire-danger-underground-parking-lot-bans-electric-vehicles/

4. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2021/06/07/todays-electric-vehicle-market-slow-growth-in-u-s-faster-in-china-europe/

5. https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/18-Of-EV-Drivers-In-California-Switched-Back-To-Gasoline-Cars.html