EU:n energiakatastrofipolitiikka

EU:n energiapolitiikka menossa yhä katastrofaalisemmaksi

Antti Lehtniemi 27.1.2024

Suomen Uutiset kertoo EU:n tulevasta nollapäästöihin tähtäävästä lainsäädännöstä. Kannattaa lukea.

https://www.suomenuutiset.fi/vuodetun-laskelman-mukaan-eun-hiilineutraaliuustavoite-tulisi-suomelle-murskaavan-kalliiksi-25-miljardia-euroa-vuodessa/

Euroopan Unionin tavoitteena on alentaa hiilidioksidin päästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi täysi hiilineutraalisuus pitäisi saavuttaa vuonna 2050. Komissio ehdottaa, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään 80 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Mitään konkreettista suunnitelmaa ei vielä ole olemassa näihin (sitoviin?) tavoitteisiin pääsemiseksi. Onko tämä edes mahdollista ja mitä se maksaisi? Monessa maassa nollapäästöpolitiikan perusteltu kritiikki on jo voimakasta ja kasvavaa, mutta meidän mediamme ei tästä tietenkään uutisoi. Suunnitelma on vuotanut tai vuodettu arvostetulle lehdelle Financial Times, ja voimme lukea hiukset nostattavista kustannuksista.

Suomelle koituisi maksettavaa 25 miljardia eli 25 000 000 000 euroa VUODESSA !!

Tällaista summaa on täysin mahdoton hyväksyä, eikä sellaista edes saataisi syvällä velkasuossa olevasta maastamme kokoon ilman, että valtion jäljellä omaisuus myytäisiin ja lähes kaikki yhteiskunnan toiminnot ajettaisiin minimitasolle. Tälläkin selvittäisiin ehkä vain 2-3 vuotta vilussa ja nälässä värjötellen. Mitä tehdään sen jälkeen? Maamme teollisuus, talous ja hyvinvointi ovat romuna. Kansamme joutuisi energia- ja ravintopulan vuoksi lähtemään ilmastopakolaisiksi lämpimiin maihin. Voi olettaa, ettemme saisi sieltä yhtä hyvää ja monipuolista palvelua kuin mitä olemme antaneet meiltä turvapaikan saaneille etelän asukkaille.

Tulee muistaa, että EU laskee päästöt varsin omintakeisella tavalla käyttäen erilaisia laskentakaavioita, ei mittauksia. Esimerkiksi Suomen kaikkea kasvillisuutta ei oteta huomioon. Sen sijaan kriittiset metsävaramme on painotettu laskelmissa erittäin epäedullisella tavalla, vaikka Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitoksen (NASA) ja YK:n maatalousjärjestön (FAO) mittausten mukaan Suomi on aina ollut ja on edelleenkin hiilinielu. MUIDEN pitäisi maksaa MEILLE hiilinielustamme. Tämä virhe on uusien euroedustajiemme korjattava.

Mitä tulee Saksaan ja maan omiin suunnitelmiin, siellä on jouduttu taas kerran umpikujaan. Saksa ajaessaan äärivihreää EU:n ilmastopolitiikkaa ei pysty täyttämään edes omia tavoitteitaan. Mihin on kadonnut saksalainen rationaalinen, matemaattiset laskut hallitseva insinööri?

Saksan suunnitelma siirtyä vetyä käyttäviin voimalaitoksiin kaatui.

https://www.euractiv.com/section/electricity/news/germanys-dream-of-building-a-fleet-of-hydrogen-fired-power-plants-is-faltering/

Saksa suunnitteli tuottavansa vuoteen 2035 mennessä 100 % sähköstään ilmastoneutraalilla tavalla. Voimassa olevan ilmastopolitiikan tuuli- ja aurinkovoimaloiden tueksi suunniteltiin vetyvoimaloita varavoimaksi. Tähän tarvittaisiin 8,8 GW puhdasta vetyvoimaa sekä 15 GW maakaasuvoimaa, jonka pitäisi siirtyä käyttämään vihreää vetyä viimeistään vuoteen 2035 mennessä. Näin katettaisiin yhteensä noin kolmasosa Saksan vuoden 2023 huipputehon tarpeesta vihreään vetyyn perustuvalla varavoimalla. Vetyä tarvittaisiin varsin suuret määrät.

Nämä varavoimalaitokset tuottaisivat sähköä heikon tuulen ja vähäisen auringonpaisteen aikoina (”kalte Dunkelflaute”). Uusimpien laskelmien mukaan ne eivät olisi kannattavia ilman valtion massiivista tukea. Kylmä taloudellinen, tekninen ja energialaskelmiin perustuva totuus paljastui:

”Saksan ainut mahdollinen ratkaisu on hiilivoimaloiden käytön jatkaminen”.

Tämä olisi ollut tuotantoketjun energiahäviöt laskemalla jo alun perinkin selvä asia. Tuulivoima tuottaa vain silloin, kun tuulee. Sen ja kesäajan aurinkosähkön katkonainen tuotanto soveltuu huonosti jatkuvaa energiaa edellyttävään vihreän vedyn valmistukseen. Vihreä vety olisi myös erittäin kallista. Elektrolyysin huono hyötysuhde, vedyn nesteytyksen vaatima energia, erikoissäiliöt, putket ja vedyn tuotannon niukka saanto romuttavat tällaiset vihreät suunnitelmat. Mikään määrä tukiaisia ei tee ideasta taloudellisesti kannattavaa, yhteiskunnan 24/7/365 sähkön varmistavaa tuotantotapaa. Vihreästä vedystä on aiempi artikkeli linkissä:

https://anttilehtniemi.nettisivu.org/2022/11/03/tuulivoimalla-vihreaa-vetya-ja-metaania/

Koska päätöksiä ja ilmastoasetuksia tehdään puhtaasti äärivihreän, utopistisen ajattelun pohjalta, tälle kehitykselle pitää laittaa nopeasti stoppi. Tähän on hyvä mahdollisuus kevään EU-vaaleissa, sillä monessa EU-maassa niin maahanmuutolle kuin ilmastotoimille kriittisten puolueiden kannatus on merkittävässä nousussa. YLE toki nimittää näitä ”laitaoikeistoksi” kuten liitekuva kertoo.

ON ERITTÄIN TÄRKEÄÄ, ETTÄ KEVÄÄN EU-VAALEISSA SUOMALAISET AJATTELEVAT MAAMME ETUA JA KÄYVÄT ÄÄNESTÄMÄSSÄ.

ÄÄNI VIHREILLE ON OMAN HAUDAN KAIVAMISTA.

Ayn Raud: ”Voit olla välittämättä tosiasioista, mutta et voi ohittaa välittämättömyytesi seurauksia”