EU:n pakollinen asuntojen energiaremontti

Antti Lehtniemi 15.3.2023

EU on suuressa viisaudessaan (sic!) ja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussaan säätänyt energiaremonttipakon kaikille asunnoille. Iltalehti josta lainaus:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d021201c-4f17-4f3b-8de1-a80fe28f58fb

”EU-parlamentti hyväksyi tiistaina direktiivin asuntojen energiatehokkuudesta. Direktiivin mukaan asuinrakennusten olisi saavutettava vähintään energiatehokkuusluokka E vuoteen 2030 mennessä ja energialuokka D vuoteen 2033 mennessä.Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoi Ylen A-studiossa, että pahin pelko suomalaisten kannalta on se, että rakennusten energiaremontit joudutaan tekemään ennenaikaisesti tai sellaisiin rakennuksiin, joiden käyttöikä on tulossa tiensä päähän. […] Kiinteistöliitto tiedotti viime viikolla, että direktiivi koskee 1,5 miljoonaa asuntoa Suomessa. Liiton mukaan korjausten kustannukset olisivat koko rakennuskannan osalta noin 21 miljardia euroa.”

EU ei ole ottanut huomioon, että Suomi on ilmastonsa puolesta kaikkein kylmin EU-maa. Saksa, täysin itse aiheuttamansa katastrofaalisen Energiewenden kuristamana pakottaa taas kerran kaikki EU-maat erittäin kalliisiin, järjettömiin ja täysin turhiin remontteihin. Saksalla on pää vetävän kädessä, mitä tulee esimerkkinä oloon: maa on jatkuvasti lisännyt hiilen osuutta sähkön tuotannossaan. Nyt hiilen osuus on jo 33 prosenttia ja siis kasvussa.

https://blackout-news.de/aktuelles/kohle-wieder-wichtigster-energietraeger-bei-der-stromerzeugung/

Nollapäästöpolitiikka on käytännöllisesti katsoen jo haaksirikkoutunut ja uppoamassa. Kaikki niin EU:n kuin globaalit ilmastopoliittiset toimet ovat epäonnistuneet. Alempana selviää, miksi näin on käynyt. Mutta kuka uskaltaa myöntää satojen, jopa tuhansien miljardien olleen hukkainvestointeja, joista ei ole seurannut odotettuja vaikutuksia, hyödyistä puhumattakaan?

Ilmastoaktivistit ovat pelotelleet miljoonilla ilmastopakolaisilla. Tämä uusin EU-direktiivi pakolla toteutuessaan aikaansaa varmasti ilmastopakolaisuutta. Pakolaisuuden suunta poikkeaa kuitenkin 180 astetta aiempaan pelotteluun nähden, suuntautuen nyt pohjoisesta etelään. Helteistä on mahdollista selvitä ilman ilmastointia, mutta ilman lämmitystä kylmä tappaa varmasti. Välimeren rannoilla ja Afrikassa pärjää talven yli ilman että varpaat tai parta jäätyvät, eikä siellä tee kiusaa nelinumeroinen talvikauden sähkölasku.

Meidän ja monen muun EU-maan varsin vanhaa asuntokantaa (huomioi kesäajan jäähdytys: sekin vaatii lisäeristeet) on mahdotonta remontoida ehdotettujen, äärimmäisen tiukkojen normien mukaiseksi. Vaarana on, että saadaan vain aikaan hometaloja. Kuten uutinen kertoo, monen asunnon arvo ei riitä vakuudeksi energiaremonttiin tarvittavaan lainaan. Vaikka lainan saisi ja remontin tekisi, asunnon arvo jää alle investoinnin.

Kaikki tämä pakko johtuu hiilen, tarkemmin hiilidioksidin vastaisesta sodasta.

Tieteessä tunnetaan käsite ”Occamin partaveitsi”. Se tarkoittaa sitä, että monimutkaista ongelmaa kuoritaan kuin sipulia poistaen kerrannaiset, toisistaan riippuvat ja epäolennaiset tekijät. Tarkoitus on löytää tärkein, perimmäinen ilmiöön vaikuttava tekijä. Sen jälkeen tutkitaan, voiko tähän tekijään vaikuttaa. Jos voidaan, tutkitaan kriittisesti, estävätkö kustannustehokkaat toimenpiteet varmasti ongelman pahenemisen. Kun nykyisen konsensus- ilmastonmuutospolitiikan eli uhkaavan ilmaston lämpenemisen perussyy kuoritaan esille, ytimestä löytyy vain ja ainoastaan hiilidioksidin pitoisuuden kasvu. Ennen kuin yli 30 vuotta sitten aloitettiin massiivinen, kallis ”ilmaston pelastusoperaatio”, olisi pitänyt Occamin partaveitsen periaatteen mukaan tehdä ensin seuraava perustavanlaatuinen, kriittinen kysymys:

Onko hiilidioksidin nykyinen pitoisuus, 400ppm kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla?

Jos vastaus on ”KYLLÄ”, aloitetaan kustannustehokkaat, suunnatut hiilidioksidia alentavat toimenpiteet ja seurataan niiden vaikutuksia. Ei lähdetä ilmastopaniikissa ”haulikolla ampuen” laajalla skaalalla puuttumaan paniikinomaisesti niin pieniin (maitotölkkien irtokorkit, mehupillit) kuin suuriin (fossiilivoiman ja polttomoottoriautojen kielto) tekijöihin. Valitettavasti näin kuitenkin ”maailmanpelastusinnossa ja ilmastohätätilassa” tehtiin.

Jos vastaus on ”EI”, ongelma siirretään työpöydältä roskakoriin eikä siihen panosteta sentin senttiä. Otetaan listalta käsittelyyn seuraava ihmiskunnan ongelma. Niitähän kyllä riittää.

FAKTA: Paleoklimatologisten tutkimusten mukaan hiilidioksidia on ollut muinaisina aikakausina jopa yli 5000ppm. Vuosimiljoonien kuluessa hiilidioksidin pitoisuus on ollut kaiken aikaa laskussa.

Kuvasta nähdään, että viimeisten 140 miljoonan vuoden aikana hiilidioksidin pitoisuus on laskenut 2500ppm:sta nykytasolle 400ppm:aan. Alareunan punainen vaakaviiva osoittaa tason, jonka alapuolella viherkasvit ja niiden mukana kaikki elämä maapallolla kuolee. Kumpaa pitäisikään pelätä enemmän, hiilidioksidin määrän kasvua vai vähenemistä?

Siksi vastaus Occamin partaveitsen kysymykseen on yksiselitteisesti ”EI”.

Tässä on syy, miksi nykyinen ilmastopolitiikka on aiheuttanut valtavat kustannukset, hyvinvoinnin laskun ja elintason romahduksen. Hiilidioksidin tasoon sillä ei ole saatu aikaan minkäänlaista alenemaa. Uhkakuvatkaan eivät ole toteutuneet. 

Ilmastopolitiikan lähtöoletus, ”KYLLÄ”-vaihtoehto on VÄÄRÄ . Olisiko aika muuttaa nykyisen, toimimattoman politiikan suunta?