Miksi suomensin kolme kirjaa

Kaikkia kolmea kirjaa saa Reunan kirjakaupasta https://reunalla.fi/
sekä myös eräistä muista nettikirjakaupoista. Kirjoja on myös lainattavissa useimpien kaupunkien kirjastoista. Kaukolainana niitä saa pienempiinkin kirjastoihin.


Antti Lehtniemi 21.4.2022

Olen seurannut ilmastonmuutokseen liittyviä asioita jo 25 vuoden ajan. Alusta alkaen oli outoa huomion kiinnittäminen pelkästään hiilidioksidiin, hivenainekaasuun, jota on ilmakehässä vain 0,04%. Ihmetykseni kasvoi, sillä tilanne muuttui vuosien mittaan yhä oudommaksi. Muita lämpenemiseen vaikuttavia tekijöitä ei tutkittu käytännössä lainkaan. Kriittiset julkaisut ja kommentit vähenivät ja katosivat lopulta kokonaan. Asiallisia tutkimuksia tekeviä ansioituneita tutkijoita asetettiin boikottiin, jopa erotettiin yliopistoviroistaan.

Sen sijaan ilmastonmuutoksen haittoja ja uhkakuvia korostavat julkaisut, uutisartikkelit ja maailmanlopun pelkoa lietsovat ryhmät saivat runsaasti näkyvyyttä. Lapsia ja nuoria pelotellaan uhkaavalla sukupuutolla ja maailmanlopulla, ellemme saa lämpötilan nousua rajoitetuksi 1,5 asteeseen. Tähän päästään virallisen ilmastopolitiikan mukaan vain luopumalla kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Elokapinan tapaiset järjestöt lisäävät vastuuttomasti nuorten ahdistusta, ja yleinen mielipide sallii tämän, jopa kannustaa kapinointiin.

Hankin tietoa kirjastosta, netistä ja alan asiantuntijoilta. Karu totuus paljastui: ilmastonmuutoksen haittoja on liioiteltu ja hyötyjä vähätelty. Muinaisen ilmaston ja lähimenneisyyden tietoja on jätetty julkaisematta ja jopa väärennetty (pieni jääkausi, keskiajan lämpökausi, liitukausi, jäätikkötutkimukset) tai tulkittu ”konsensuksen” eduksi. Tietokonemallien ennusteisiin luotetaan enemmän kuin todellisiin mittauksiin. Politiikkaa tehdään nimenomaan vain tietokoneiden ”skenaarioiden” perusteella.

Aiheesta on julkaistu paljon tutkimusartikkeleita ja kirjoja, mutta vertaisarviointikin on vinoa. ”Oikeaoppiset” tutkimukset pääsevät arvostettuihin lehtiin. Perustellusti toista mieltä olevat tieteellisesti ansiokkaat raportit on vaiettu kuoliaaksi. Nämä tutkijat joutuvat kirjoittamaan omaan blogiin ja julkaisemaan vähemmän tunnetuissa lehdissä. Kotisivuni artikkeli, ilmastouutisoinnin kymmenen käskyä, kiteyttää tiedotuksen ja julkaisupolitiikan vinoutumisen.

Hiilenvastaiseen sotaan käytetyt sadat ja tuhannet miljardit eivät näytä kiinnostavan mediaa ja poliitikkoja. Tuuli- ja aurinkovoimaan tuhlatut rahat ovat menneet hukkaan: sähkön hinta on noussut ja päästöt ovat jopa kasvaneet. Näiden tosiasioiden esille tuominen on ”kardinaalisynti” ilmastokonsensusta vastaan ja johtaa boikottiin.

Olen pitänyt myös omaa blogia. Haluan, että suomalainen voi lukea äidinkielellään käännöksiä myös ilmastonmuutoksen objektiivisesta tieteestä, ilmastopolitiikan vinoudesta ja taustalla vaikuttavasta epätieteellisestä, uskonnon kaltaisesta konsensus-ajattelusta.

Innostuin suomentamaan kolme kirjaa. Mitään näissä kirjoissa esitettyä ei ole osoitettu vääräksi! Kirjoja mustamaalataan ”oikeaoppisessa” mediassa. Näiden kirjojen ja muiden vastaavien kielteiset kommentit nousevat säännönmukaisesti ensimmäisiksi hakukoneiden listalle. Shellenberger kertoo lähettäneensä otteet jokaiselle kirjassa mainitulle taholle ja henkilölle pyytäen oikaisemaan mahdolliset virheet. Yhtään muutospyyntöä ei tullut. Kirjat ovat:

* Rupert Darwall: Vihreä tyrannia – ilmastopolitiikan totalitaarinen tausta ja tavoitteet (2020)

* Michael Shellenberger: Ilmasto lämpenee – maailmanloppu peruutettu (2021), käännetty16 kielelle

* Bjørn Lomborg: Väärä hälytys – lämpeneminen ei tuhoa meitä (2022), käännetty10 kielelle

Näiden kirjojen julkaiseminen oli varsin työläs prosessi kääntämistyöhön verrattuna. Lähetin keväällä 2018 ensimmäisen kirjan suomennoksesta pikapainoksia ja pdf-käännöksiä kustantajille. Yksikään kustantaja ei ollut kiinnostunut. Lähestyin vuosien 2018 -19 aikana yli 25 kustantajaa turhaan. Viimein otin vuoden 2019 lopulla yhteyttä USA:n kustantajaan. Tekijänoikeudet oli siirretty holding-yhtiölle, joka suostui myymään ne myös yksityishenkilölle. Niinpä ostin oikeudet. Mikko Paunio suositteli taittajaa, kuvittajaa ja painotaloa. Kirja julkaistiin 14.8.2020. Rupert Darwall tuli paikalle, ja tilaisuudesta on artikkeli ja kuvia kotisivullani.

Seuraavien kirjojen käännöstyö sujui nopeasti alkuvuodesta 2021. Nyt oli kyse suurista kustantajista, jotka myyvät oikeudet vain toiselle kustantajalle. Lähetin taas sähköpostia liitetiedostoineen kustantajille. Tein tarjouksen, jonka oletin tärppäävän. Maksan nytkin tekijänoikeudet, taiton ja painatuksen kokonaan itse. Kustantaja toimii vain välikätenä tekijänoikeuksille ja saa myydä kirjat netoten niillä. En edes vaatinut itselleni mitään palkkiota. Tämä olisi ollut täysin riskitön operaatio kustantajalle. Mutta ei kelvannut! Lähetin tarjouksia yhteensä 20 kustantajalle. Kielteisiä vastauksia. Hiljaisuutta. Vaivautuneisuutta aiheen ”poliittisen arkuuden” vuoksi. Itsesensuuria. Eräs kustantaja vastasi suoraan: ”En halua olla missään tekemisissä ilmastonmuutosdenialismin kanssa.”

 Vain YKSI kustantaja oli rohkea ja uskalsi uhmata yleistä konsensuslinjaa: Myllykoskella toimiva Reuna kustannus ja sen johtaja Tarja Tornaeus. Niinpä kahden kirjan projekti toteutui. Toisen kirjan julkistaminen oli 9.11.2021. Tekijä Michael Shellenberger saapui paikalle. Hänen haastattelustaan on AlfaTV:n linkki kotisivullani, samoin yhteiskuva meistä kirjojen kanssa ensimmäisen kirjan tapaan.
AllfaTv uutiset: Ymparistoliikkeen toisinajattelija. Nämä faktat puhuvat ydinvoiman puolesta. Avaa tästä: AlfaTv Shellenberger

Kolmas kirja julkaistiin 20.4.2022. Björn Lomborg ei kiireidensä vuoksi voinut tulla Suomeen. Toimittaja Ivan Puopolo teki hänestä videohaastattelun, jonka linkki on kotisivullani. Tämä kirja on ensimmäinen, jossa on laskettu ilmastonmuutoksen vahinkojen ja niiden torjunnan kustannukset. Ilmastonmuutos tulee huomioida ja siihen tulee reagoida mutta oikeassa suhteessa haittoihin ja muihin ihmiskunnan ongelmiin. Ilmastonmuutos ei ole ihmiskunnan suurin, tärkein eikä edes kiireellisin ongelma. Kaikkia voimavaroja ei tule siksi panostaa sen ”voittamiseen”, mikä olisikin mahdotonta. Ilmasto on aina muuttunut ja tulee muuttumaan. Ihmiskunta ei pysty koskaan pysäyttämään ilmastonmuutosta haluamaansa tilaan.

En halua eritellä kirjoista koituneita kustannuksia. Asia on ollut minulle periaatteellinen. Koska näitä kirjoja ei olisi ilmeisesti koskaan julkaistu suomeksi, halusin osaltani olla vaikuttamassa asiaan. Tavoitteeni on, että ilmastonmuutoksesta saadaan monipuolisempi, useat eri tekijät huomioon ottava näkökulma ennen kuin tehdään pysyviä ja kalliita energiapoliittisia päätöksiä. Niin vähättely kuin liioittelu pitää voittaa tosiasioilla. Taloutemme raunioittaminen ”vihersiirtymällä”, tulevien sukupolvien pelottelu ja paniikin lietsominen ovat niin vakavia asioita, ettei uhraamani rahasumma ole mitenkään liian suuri, jos voin osaltani vaikuttaa objektiivisen, monipuolisemman tiedon tarjoamiseen ja paniikin haittojen torjumiseen.  

Kirjat tuovat esille varsin kipeitä asioita ilmastopolitiikan synnystä, kehityksestä, energiapolitiikasta, lahjonnasta ja valtasuhteista. Näitä faktoja ei helposti löydä valtamediasta. Kuka olisi tiennyt, että IPCC:n isä on naapurimaa Ruotsin edesmennyt pääministeri Olof Palme!

Toivon, että näistä kirjoista on apua kaikille ilmastonmuutoksesta kiinnostuneille, tietoa haluaville suomalaisille. Kirjojen sanoma kiteytettynä sopii tähän loppuun:

* Vihreän ideologian ja politiikan totalitaariset juuret ja taustat pitää käydä läpi avoimesti

* Ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi oletettu maailmanloppu on peruutettu

* Meille on annettu väärä hälytys ilmastonmuutoksen haitoista

On sanottu, että pahan voittoon riittää se, etteivät hyvät tee mitään. Toivon, että luettuasi nämä kirjat, niiden linkkejä ja tätä blogia, saat monipuolisemman kuvan ilmastopolitiikasta.