Miksi emme saa osaavia työntekijöitä Suomeen

Antti Lehtniemi 26.4.2023 

Hallitusneuvottelujen ollessa alullaan maahanmuuttopolitiikkaan ottavat kantaa niin hallitukseen pyrkijät kuin sieltä pois jättäytyneet poliitikot. Esimerkiksi Kari Rajamäki kirjoittaa US-puheenvuorossa aiheen historiasta ja aiemmista virheistä vastaisen varalle.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/karirajamaki/maahanmuuton-hallinnalla-tyomarkkinoiden-vakaus/

YLE- uutisissa kokoomuksen Antti Häkkänen kertoo, ettei kokoomus ole liukumassa perussuomalaisten linjoille. Hyvä kysymys on, pitääkö hänen lupauksensa, että Suomeen halutaan ihmisiä, jotka tulevat tekemään töitä reiluilla pelisäännöillä, noudattavat lakeja ja käyttäytyvät kunnolla. Tätähän perussuomalaiset ovat kaiken aikaa kannattaneet. Reilut pelisäännöt pitäisi kylläkin määrittää tarkkaan.

”Professorin ajatuksia”– blogin kirjoittaja on henkilö, joka tutkii ja analysoi asiat, ennen kuin pistää tekstinsä nettiin. Hänen kirjoituksensa 24.4.2023 on työvoimapulasta.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2023/04/hallitusohjelmaan-on-kirjattava.html

Kirjoituksessa pohditaan, miten jatkossa tulisi menetellä, jotta maahan saataisiin nyt puuttuvia osaajia. Minna Helteen ”työhön johtava maahanmuuttopolitiikka” ei vielä kerro, saadaanko tällä varmasti korkeamman koulutuksen omaavia työntekijöitä. Tarvitsemme täsmällisiä, toimivia keinoja, emme lavealla siveltimellä vetelyä. Miksi siis emme saa osaajia avoimiin työpaikkoihin? Sisäpiirin tietoa omaava kommentoija kiteyttää asian blogikeskustelussa, ymmärrettävistä syistä nimettömänä:

”Minulla kun sattuu olemaan jonkin verran kokemusta aiheesta, eli ulkkareiden houkuttelusta tänne, niin kerron miksi he eivät tule tänne, eivät EU:n alueelta, eivätkä, sanotaan vaikka Intiasta. Ja millään helvetin rasismilla tai lupien saannilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Kaikki joita olen työn puolesta tänne yrittänyt värvätä, olisivat saaneet asiantuntijastatuksen puolesta kaikki luvat samassa ajassa kuin kämpän Pk-seudulta.
Yllätyksenä kaikille kerrottakoon että syy siihen miksi asiantuntijatason hemmot eivät tule tänne on että, tadaa, he osaavat laskea. He osaavat laskea, että meidän bruttopalkkamme ovat pienemmät kuin muualla, kohtuullisesti tienaavien verotus aivan helvetin paljon kireämpi kuin muualla eli nettopalkka pieni, ja siihen päälle he älyävät katsoa millainen yleinen hintataso meillä on eli mikä sen tienatun nettoeuron ostovoima on ja sehän on hitosti pienempi kuin esim muualla Euroopassa.
Eivät tulleet, yksikään, menivät meidän kyselyjemme jälkeen sinne muualle Eurooppaan, kun ensin olimme herättäneet sen tietoisuuden että se tuleminen olisi mahdollista. Ja Euroopassa jo asuvat kieltäytyivät kohteliaasti, koska saivat jo parempaa palkkaa kuin mitä täällä tarjotaan.
Taloudelliset tekijät tulevat siis sen jälkeen kun ensin mieleen tuleva pimeä ja kylmä talvi on käsitelty.
Parantaaksemme asemiamme meidän pitäisi pystyä:
a) maksamaan ainakin parikymmentä prosenttia, ellei enemmän, kovempia bruttopalkkoja
b) laskemaan ansiotulojen verotusta oikein reilusti, mieluusti heittämään koko progressio yli laidan.
c) alentamaan yhteiskunnan yleiseen hintatasoon vaikuttavia välillisiä veroja merkittävästi, sanotaanko kymmenen prosenttia.
Sitten voisimme, ehkä, olla kiinnostava kohde ammattitaitoiselle oikeasti työhön tulevalle asiantuntijalle. Emme muuten. Ja onko yhteiskunnassamme halua ja kykyä tehdä mitään tuollaista? No ei aivan varmasti ole, joten koko puhe ohjelmista ja maahanmuutosta on aivan hörhöilyä ja liturgiaa. Meille ei ole ilman orjakauppaa tulossa kuin lukutaidottomia, ja hekin töihin vain siksi aikaa että saavat hakemukset Kelaan tehtyä. Sosiaaliturvaperäiselle maahanmuuttokohteelle on aina kysyntää maailmalla, siellä on kuutisen miljardia potentiaalista tulijaa. Meiltä vain loppuvat rahat ennen kuin heistä on saatu tänne edes kuusi miljoonaa…”

Ydinasiat:

Koulutetut tulijat osaavat laskea. Suomi ei ole palkkauksen, verotuksen ja elinkustannusten kalleuden vuoksi kilpailukykyinen muihin maihin verrattuna. Tämä realiteetti pitää myöntää.

Nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla Suomeen ei saada kaivattuja osaajia. Jatkamalla tai jopa lisäämällä nykyistä politiikkaa poistamalla saatavuusharkinta tilanne menee vain huonompaan suuntaan.

Jos jatkamme nykyistä politiikkaa, saamme edelleenkin vain matalapalkka-aloille enimmäkseen osa-aikaisiksi työllistyvää väkeä, mikä heikentää huoltosuhdetta ja valtiontaloutta. Nämä työntekijät ovat tulonsiirtojen varassa, vaikka olisivat töissä! Osa maahan työperäisenä tulleista henkilöistä on töissä vain niin kauan, kunnes aika riittää Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsyyn. Sen jälkeen hän katoaa työpaikalta, ja työnantaja anoo samaan vakanssiin uudelle henkilölle työperäistä oleskelulupaa. Tällainen sosiaaliturvaan perustuva ”työperäisen maahanmuuton automaatti” on ollut jo vuosien ajan toiminnassa Ruotsissa ja se toimii sinisilmäisten ja ideologiansa sokaisemien poliitikkojen Suomessa vähintään yhtä hyvin. Tulokset puhuvat puolestaan.

Ajavatko Häkkänen, Helle ja kokoomus puoliksi sammutetuin lyhdyin nykyisen, toimimattoman politiikan jatkamista ja jopa helpottamista poistamalla saatavuusharkinnan? Valtion talouden nykytilanteessa tämä on tuhon tie.