Vesiplaneetta Maa

WUWT-sivulla on geol.prof. Boris Winterhalterin Ilmastosi-seminaarissa 15.8.2020 pitämä esitys englanninkielisenä. Kiireisemmille lukijoille on tässä linkissä esityksen ppt-diat suomeksi:

http://www.kolumbus.fi/boris.winterhalter/Foorumi2010esi.pdf

Ansiokas ja perusteellinen esitys, johon kannattaa uhrata aikaa. PS: Boris oli 90-luvun lopulla ”nettiopettajani” ilmastokiinnostukseni alkuvaiheessa, mistä olen hänelle hyvin kiitollinen.

https://wattsupwiththat.com/2021/03/16/the-water-planet-earth-and-its-climate/

 

Pääkohdat (pienin lisäyksin):

  1. Maan etäisyys ainoasta energialähteestämme, auringosta, on harvinaisen täsmälleen oikea. Me emme jäädy emmekä kiehu kuiviin. Tämä ratageometria määrää ilmastomme tyypin ja vaihtelut.
  2. Noin 70% maapallon pinnasta on meriveden peitossa ja 30% on maa-alaa. On tärkeää huomata, että suolainen vesi on tiheämpää kuin makea vesi.
  3. Auringosta tuleva energia aikaansaa veden höyrystymistä. Vesihöyry on kaikkein voimakkain kasvihuonekaasu, minkä asian myös IPCC myöntää. Vesihöyryn lisääntyminen ilmakehässä ei tee ilmasta vain tiiviimpää vaan myös kelluvampaa. Se muodostaa pilviä (adiabaattinen jäähtyminen korkeuden lisääntyessä jolloin paine laskee). Vesihöyry tiivistyy ja tulee maan pinnalle sateena. Näin vesi pitää planeettamme olosuhteet vakaina elämälle ja estää liiallisen lämpenemisen: vesihöyryn lämpö säteilee avaruuteen.
  4. Veden kolmen olomuodon (kaasu, neste, kiinteä) termodynamiikka (energian vaihto: höyrystymis- ja sulamislämpömäärä) on hyvässä tasapainossa auringosta saamamme energian kanssa (kohta 1.). Näin muodostuu mekanismi, jota voi kutsua luotettavaksi ja tehokkaaksi vesitermostaatiksi. Se säätelee maapallon ilmaston vaihtelun hämmästyttävän tarkkoihin, elämän mahdollistaviin rajoihin.
  5. Huolimatta satunnaisista äärimmäisistä maantieteellisistä, geologisista (mannerlaatat, tulivuoret) ja ilmastoon liittyvistä poikkeamista ja häiriöistä tämä ilmastoa säätelevä termostaatti on edistänyt ja mahdollistanut evoluution pienimmästä yksisoluisesta eliöstä jättiläismäisiin hirmuliskoihin. Kaikki maapallon elämä perustuu vain ja ainoastaan hiilen kiertoon ja nestemäiseen veteen.

 

Ilmastonmuutokseen liittyvästä sananvapauden tilanteesta saa kuvan tästä Boris Winterhalterin kommentista blogissaan:

” Kyllä minä vielä joitakin vuosia sitten sain esiintyä mediassa (lehdissä, radiossa ja TV:ssäkin) mutta sen jälkeen kun pääministerinä toiminut Matti Vanhanen jyrähti lehdistössä, että “KAIKKINAISEN ILMASTONMUUTOKSEN VÄHÄTTELYN ON LOPUTTAVA HETI” media toisensa perässä asetti minut “pannaan”. Sen jälkeen vain blogit ja nettisivut ovat olleet temmellyskenttääni ja hyvin siellä on ajoittain menestytty.”

— — —