Ilmastopolitiikkamme tarvitsee realiteettien ja tosiasioiden tunnustamista

Antti Lehtniemi 22.3.2023

Vaalikeskustelussa yhtä puoluetta lukuun ottamatta kaikki muut ajavat fossiilisesta energiasta irtipääsyä maailman kunnianhimoisimmalla aikataululla. Edistykselliseen esimerkkiimme sitoutuneiden maiden ilmoittautumislista on edelleen TYHJÄ. Tämän luulisi herättävän ajatuksia, samoin kuin sen tosiasian, että vain hiili (tarkemmin ruskohiili) pelasti saksalaiset tänä talvena. Tällaista päästöpolitiikkaa harrastaa johtava EU-maa. Wall Street Journal pilkkaa Saksaa: ”Maailman tyhmintä energiapolitiikkaa”.

https://www.wsj.com/articles/germany-coal-energy-electricity-renewables-4700b442

Ydinvoima pois, subventoitua tuuli- ja aurinkovoimaa tilalle. Kaasua saadaan (piti saada), kiitos Schröderin lobbauksen, Putinilta Itämeren putkista varavoimaksi. Päästöt kasvoivat, kun kaasun käyttöä oli pakko lisätä myös perusvoimaksi uusiutuvien suuren vaihtelun ja ydinvoiman alasajon vuoksi. Eikä kaasu edes riittänyt korvaamaan ydinvoimaa, vaan tarvittiin lisäksi paljon oman maan halpaa ruskohiiltä, minkä käyttöä Ukrainan sota edelleen kiihdytti. Saksan päästöt kasvoivat jo ennen sotaa ja nykyinen sodan laukaisema fossiilisen energian huomattava kasvu jatkuu kauas tulevaisuuteen. Vain uudet ydinvoimalat saisivat päästöt laskuun, tosin vasta 20- 30 vuoden kuluttua.

MIKSI Suomen pitäisi olla EU:n ja maailman esimerkki, kun yksikään maa ei ole sitoutunut esimerkkiimme, ja kaikkialla fossiilien kulutus ja päästöt kasvavat kasvamistaan?

Ainut poikkeus oli Uusi-Seelanti *), jossa yritettiin kunnianhimoisesti vieläpä kahteen kertaan (pm Helen Clark 2007, pm Jacinda Ardern 2019) päästä Net Zero- tavoitteeseen. Kumpikin yritys epäonnistui. Ardern erosi virastaan pian Sanna Marinin visiitin jälkeen. Eron ilmastopoliittista ulottuvuutta ei mediamme vaivautunut kertomaan. Tämän reaalimaailman esimerkin, ”pilotin”, luulisi puhuttelevan poliitikkojamme.

*) Lomborg: Väärä hälytys, s. 144. Tarkat laskelmat, miksi Net Zero epäonnistui kahdesti.

EINSTEIN: ”Vain hullu toistaa samaa koetta uudestaan ja uudestaan toivoen lopulta saavansa haluamansa tuloksen”