Grönlannin jäänmuodostus

20.1.2021 ja 24.8.2021 ja 15.12.2022

Grönlannin ”uhkaava” sulaminen on ollut toistuvasti uutisissa. Sen sijaan ei ole kerrottu, paljonko Grönlantiin muodostuu uutta jäätä. Tästä asiasta löytyy dokumentoitua historiallista tietoa.

Toisen maailmansodan aikana USA:sta lennätettiin Englantiin hävittäjä- ja pommikoneita. Tuolloin ei ollut GPS:ää eikä säätutkia. Niinpä 15.7.1942 siirtolennolla ollut laivue ei sään vuoksi päässyt Islantiin. Takaisin kääntyessä polttoaine meni vähiin, ja edessä oli hallittu pakkolasku Grönlannin jäätikölle. Miehistöt pelastettiin ja koneet jäivät sinne. Tarina olisi jäänyt tähän, elleivät ilmailun harrastajat olisi halunneet kokoelmiinsa kaksimoottorista puomirunkoista P-38 Lightning-hävittäjää. Mentiin Grönlantiin, paikannettiin jään alta tällainen lentokone ja kaivettiin se ylös vuonna 1992.

https://worldwarwings.com/rare-pictures-glacier-girl-excavated-250-feet-ice/

Kone on entisöity lentokuntoon. Tyyppikuva (Wikipedia) alla ja linkissä pelastustarina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Glacier_Girl

Entäpä se jään muodostuminen? Kone oli Grönlannissa 50 vuotta. Jäähän piti kaivaa kaivajien mukaan 250 jalkaa syvä luola. Wikipedian mukaan syvyys oli 268 jalkaa eli 82 metriä. Viidessäkymmenessä vuodessa jäätä on muodostunut yli 80 metriä. Tämä vastaa keskimääräistä muodostumisnopeutta yli puolitoista metriä (1,6m) vuodessa !!

Mainittakoon vielä, että Grönlannin jäästä suurin osa on muodostunut nykyisen lämpimän kauden aikana (alla olevan kuvan vihreä kerros). Tämän kerroksen alla on vielä reilusti edellisen jääkauden kerrosta (sininen kerros) ja kaikkein alimmaisena on vielä tätä edellisen jääkauden jäätä (punainen kerros). Koko jäätikön sulaminen kestäisi kymmeniä tuhansia vuosia, vaikkei sinne sataisi yhtenäkään vuotena uutta lunta.

Medialle: Voisitteko ystävällisesti viimein lopettaa pelottelun Grönlannin jäätikön sulamisella?

— — — Lisäys 24.8.2021

Tässä kylmää vettä IPCC:n uusimmallekin lätkämailalle. Itä-Grönlannin vetäytyvien jäätiköiden alta on paljastunut sammalkerros ja pajupusikoita. Radiohiiliajoitus osoittaa niiden hautautumisiäksi vain 400- 500 vuotta.

https://notrickszone.com/2021/08/19/new-study-retreating-east-greenland-glaciers-uncover-plant-debris-dating-to-the-16th-17th-centuries/

Lätkämailoista poistetulla keskiajan lämpökaudella Grönlannissa on siis kasvanut pajupusikoita ja sammalta, ja ne ovat jääneet jään alle vasta pienen jääkauden aikana.

Toisissa jäätikkötutkimuksissa Grönlannin keskiylängöltä jään ja peruskallion välistä (kuvan punaisen jään alta) on löydetty paksu kerros hiiltynyttä sammal- ja kasvimassaa. Sen ikää ei voitu määrittää radiohiiliajoituksella, joten se on vähintään kahden jääkausisyklin takaista. Jurakausi ja liitukausi ovat hyvät ehdokkaat.

Yhteenveto: Grönlannissa on ollut aiemmin varsin pitkiä ja lämpimiä, jäättömiä aikoja, jotta tällainen jään puristama paksu kerros orgaanista materiaalia on ehtinyt kasvaa. Jäätiköt eivät ole pysyvä ilmiö vaan osa ilmaston normaalia vaihtelua. Sen vuoksi on turha nostattaa paniikkia niiden sulamisesta.

— — — Lisäys 15.12.2022

Grönlannin syvästä savesta on löydetty mammutin DNA:ta. Se osoittautui kaksi miljoonaa vuotta vanhaksi. Asiasta enemmän yläpalkin oikean laidan ”Kiinnostavia ilmastouutisia”-osiossa (9.12.2022). Tämäkin osoittaa, että ilmastossa tapahtuu suuria muutoksia ilman ihmiskunnan päästöjen vaikutusta.