Uusin ilmastoraportti 4.4.2022

Uusin ilmastoraportti 4.4.2022 – ”Nyt tai ei koskaan – On toimittava heti!”

Antti Lehtniemi 5.4.2022

IPCC:n uusin raportti – tai oikeammin polittisesti painotettu lyhennetty yhteenveto päättäjille AR6WG3 – julkaistiin eilen. Ukrainan sodan saaman huomion vuoksi raporttiin on lisätty enemmän ”ruutia”. Jo otsikossa annetaan ultimatum: nyt täytyy toteuttaa päätökset, muuten tuho tulee. Katsotaanpa YLE:n uutisointia. Kommenttieni lähteinä olen käyttänyt kirjoja Lomborg: Väärä hälytys ja Shellenberger: Ilmasto lämpenee, samoin useita ulkomaisia ja kotimaisia lähteitä, joista osa on mainittu suluissa.

https://yle.fi/uutiset/3-12388583

1. Tavoiteraja on 1,5°C. Glasgowin 3,2°C ei riitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi

IPCC:n varsinaisissa erittäin laajoissa (ad 3000 sivua) raporteissa todetaan, että edes 6 asteen lämpeneminen ei ole vielä uhka (Steve Koonin: Unsettled). Tätä faktaa ei koskaan mainita lyhennelmissä. Rajan 1,5°C tavoittelu tulee erittäin kalliiksi (Lomborg-Epilogi) eikä se tule edes onnistumaan Pariisin sopimuksen avulla.

 2. Aikaa on enää vain 10 vuotta: nyt tai ei koskaan!

Viimeisiä aikarajoja on asetettu kaikissa ilmastokokouksissa ja raporteissa. Kaikki aikarajat ovat menneet umpeen ilman minkäänlaista katastrofia tai merkittävää muutosta. Silti asetetaan aina vaan uusia rajoja … median puuttumatta asiaan.

 3. Fossiilisten käyttö ajettava nopeasti alas

Fossiilisten osuus maapallon kokonaisenergiasta on 85% ja kasvussa. Alasajon nopeuden voi siksi unohtaa. Kiina on lisännyt hiilen tuotantoa 30%. Saksa rakentaa 4000MW (rusko)hiilivoimaa, vaan ei käynnistä jäähdytysvaiheessa olevaa 4000MW ydinvoimaansa. Järki? Päästöt eivät näemmä Saksaa huolestuta!

 4. Fossiilisten tilalle halventunutta tuuli- ja aurinkovoimaa

Tuuli- ja aurinkovoiman yhteisosuus on kasvanut vuoden 2017 3%:sta vuoden 2021 4%:iin. Tästä on pitkä matka fossiilisten 85% korvaamiseen. Varavoiman puute pahentaa tilannetta jyrkästi, kun tuulen ja auringon osuutta lisätään.  Jos tuulivoiman nimikilpiteho on alle 20%, muut sähkön tuottajat pystyvät kutakuinkin puskuroimaan tuulivoiman suuren vaihtelun haitat. Tuulivoiman lisääminen yli 20%  jyrkentää sähkön hinnan vaihtelua, lisää vuosikustannuksia eikä alenna päästöjä lainkaan. Näin käy, vaikka myllyt olisivat ilmaisia. Tanskan tuulisähkön tuotannon nimikilpiteho on 80%. Silti Tanska ostaa talvella 40% sähköstään muista maista.

 5. Uudet teknologiat käyttöön (vety)

Vetyteknologia on vielä laboratorioasteella. Se pitäisi skaalata teolliseen mittakaavaan. Suuria ja kalliita ongelmia on putkistojen keston ja kryotekniikan (-255C) kanssa. Skaalaaminen olisi pitänyt tehdä jo ENNEN kuin tuuleen ja aurinkoon panostetaan ”all-in”-periaatteella. Eli: ensin varastointi, sitten vasta tuotanto. Nyt tuulivoiman hevonen on valjastettu turpa kärrinlavaa päin – ei toimi.

 6. Mukaan on otettu nyt myös hiilidioksidin poistaminen ilmakehästä

Hiilidioksidin poisto on erittäin kallista ja hidasta: se vaatisi halpaa katkotonta ydinsähköä. Luonnon CO2-vaihteluväli 200ppm – 6000ppm ei edellytä CO2-poistoa. Elämälle ihanteellisina kausina CO2 on ollut 2500-3000ppm. (J P Lunkka: Maapallon ilmastohistoria). Miksi pahennetaan kasvien anemiaa (vrt alta)?

 7. Metsäkato pitää pysäyttää ja maatalous uudistaa

Metsä- ja maatalousasiassa unohdetaan, että 25 vuoden aikana maapallolle on tullut uutta vihreää aluetta enemmän kuin manner-USA:n kokoinen alue (satelliittikuvat). Ja alueet kasvavat kaiken aikaa. Maapallo on vihertynyt ja sadot kasvaneet, kun kasvien ”hiilidioksidianemia” vähenee. Tätäkään ei uutisoida …

Loppuun sopii Sinuhen teksti. Se kuvaa ilmastonmuutoksen palvojia ja uskovia: etenkin kun totuutta- sanan jälkeen lisää sanan ”faktoja”.

”Ei mitään uutta auringon alla. Valheen ympärillä parveilevat näet ihmiset kuin kärpäset hunajakakun kimpussa ja sadunkertojan sanat tuoksuvat suitsutukselta hänen istuessaan karjanlannassa kadun kulmassa, mutta totuutta ihmiset pakenevat.”

— — —