Alkuperäisteos: Bjørn Lomborg: ”Best things first” (2023)
Latauslinkki (pdf-versio): KEHITYSAPU_PPP
Kehitysapua tarvitaan edelleen, etenkin Afrikassa. COVID-pandemia hidasti monia projekteja, samoin vallitseva heikko taloustilanne. YK:n massiivinen kestävän kehityksen ohjelma (SDG) lupaa kaikkea mahdollista hyvää laskematta kustannuksia ja vaikuttavuutta. Nykyisessä levottomassa maailmantilanteessa kaikelle priorisoinnille on kova tarve.
Kirjassa kuvataan kaksitoista ohjelmaa, joilla kehitysmaiden ja niiden asukkaiden oloja voitaisiin parantaa merkittävästi suhteellisen nopeasti, edullisesti ja pitkävaikutteisesti. Laaja asiantuntijaryhmä on laatinut ohjelmista tarkat laskelmat. Mukaan on otettu vain ne, joiden kustannushyötysuhde on mahdollisimman korkea: yhdellä dollarilla pitää saada kohteelle pysyvää hyötyä mahdollisimman paljon. Ohjelmat eivät ole ”rakettitiedettä” tai ”liturgista utopiaa” vaan hyvin maanläheisiä projekteja. Ne voitaisiin toteuttaa milloin vain jo olemassa olevilla keinoilla.
Vaikka kirja keskittyy kahteentoista poikkeuksellisen hyödylliseen ja kaikille edulliseen projektiin, taustalla viitataan ilmastopolitiikkaan. Ilmastonmuutosta on torjuttu tuhansilla miljardeilla dollareilla – täysin tuloksetta. Kirjan ohjelmissa puhutaan aivan eri mittakaavan summista: kymmenistä, enintään sadoista miljardeista, jotka nekin jakautuvat pitkälle aikavälille.
Pakottamalla kehitysmaat ”vihreään siirtymään” YK:n SDG-ohjelma vain heikentää näiden maiden asukkaiden tilannetta. Niinpä Afrikka joutuu energiaa saadakseen Kiinan ja Venäjän yksipuolisesti saneleman neokolonialismin uhriksi lännen tarjotessa vain vihreää siirtymää.
Eikö kehitysavun pitäisi olla starttimoottori, joilla maat pääsevät Kiinan tavoin omalle, pysyvälle kasvu-uralle, vaikka tämä vaatisi siirtymäkauden aikana turvautumista edulliseen hiilivoimaan ja suurten jokien valjastamista vesivoimalle? Tätä kysymystä on hyvä miettiä kirjaa lukiessa.
Lisää taustatietoa ilmastonmuutoksesta ja -politiikasta saa aikaisemmin suomentamistani kirjoista:
-Rupert Darwall: Vihreä tyrannia (2010)
-Michael Shellenberger: Ilmasto lämpenee – maailmanloppu peruutettu (2021)
-Bjørn Lomborg: Väärä hälytys (2022)
— Lisää tietoa näistä löytyy linkistä: Suomentamani kirjat
-Andy West: Ilmastokatastrofin tiukka ote länsimaiden politiikasta (2024)
— Andy Westin kirjan suomennoksen (pdf) voi ladata linkistä: