Miten päästöleikkaukset ovat onnistuneet USA:n Vermontin osavaltiossa? Antti Lehtniemi 2.11.2020
Nykyinen hallitus ajaa Suomelle suuria päästöleikkauksia. Miten ne ovat onnistuneet muualla? Olisiko hyvä kartoittaa meitä ”edellä” olevien saavutukset? Michael Shellenberger kirjoittaa kirjassaan ”Apocalypse never” USA:n Vermontin osavaltion kehutun päästönvähennysohjelman tuloksellisuudesta (s.154) seuraavalla tavalla:
”Mietitäänpä ilmastoaktivisti Bill McKibbeniä. Yhdessä Vermontin senaattorin, vuoden 2020 presidentin vaalien kandidaatin Bernie Sandersin kanssa hän painosti vuonna 2005 osavaltion lainsäätäjiä sitoutumaan alentamaan päästöjä 25 prosenttia alle vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä ja 50 prosenttia vuoteen 2028 mennessä. Tähän tuli pyrkiä käyttämällä uusiutuvaa energiaa ja säästämällä energiaa. Osavaltion tärkein sähköyhtiö avusti asiakkaita siirtymään ”irti verkosta” aurinkopaneelien ja akkujen avulla. Vermontin kunnianhimoiset, aggressiiviset energiaohjelmat arvioitiin USA:n parhaimmiksi viitenä vuotena peräkkäin.
Sen sijaan, että osavaltion päästöt olisivat laskeneet 25 prosenttia, ne nousivat 16 prosenttia vuosien 1990 ja 2015 välillä.”
Nämä ”kunnianhimoiset” ohjelmat eivät ole onnistuneet vielä missään vähentämään päästöjä. Päästöt ovat säännönmukaisesti vain nousseet. Samoin on käynyt sähkön hinnan. Lisäksi verkon katkoksia tulee ihan ilman Mauri-myrskyjä.
Mutta ”mehän emme toista muiden virheitä” vai miten se motto menikään – valitettavasti.