Vihreä siirtymä unohtaa fysiikan lait

Antti Lehtniemi 24.5.2024

Vihreässä siirtymässä ja nollapäästötavoitteessa eli fossiilienergiasta eroon pääsemisessä idealistiset, poliittiset tavoitteet ovat työntäneet sivuun tuotannon ja energiafysiikan ankarat lait. Niitä ei voi ohittaa millään keinolla. Ihmetystä herättää, etteivät todelliset fysiikan ja energiatalouden asiantuntijatkaan saa ääntään kuuluville. Osa heistä näyttää menneen mukaan vihreään utopiaan, ja hyvä kysymys on miksi? Huonoja esimerkkejä vihreistä ideoista löytyy runsaasti, mutta otetaan tähän niistä kolme:

  1. Biopolttoaine etanoli

Viljatuotteista (lähinnä maissista ja sokeriruo’osta) voidaan käyttämällä valmistaa etanolia, joka tulkitaan vihreässä politiikassa lähes päästöttömäksi. Oletetaan, että biopolttoaineesta vapautuva hiilidioksidi sitoutuu maissiin kiertäen jatkuvasti lisäämättä ilmakehän hiilidioksidin määrää. Tässä unohdetaan koko ketjun tuotantotaloudelliset laskelmat. Ensinnäkin maissin viljely ei onnistu ilman maatalouskoneita. Ne käyvät edelleenkin fossiilisilla polttoaineilla, sillä biopolttoaine- ja akkukäyttöisiä ei vielä ole. Toiseksi biologinen käymisilmiö vapauttaa aina yhden hiilidioksidimolekyylin jokaista etanolimolekyyliä kohden. Hiilidioksidia siis vapautuu jo ennen etanolin polttoa. Käymisreaktio:

* C6H12O6 => 2 C2H5OH + 2 CO2

Kolmanneksi käyneen mäskin tislaus tarvitsee +82 asteen lämpötilan, mikä on prosessin energiasyöpöin osa, eikä onnistu vihreällä energialla. Neljänneksi tarvitaan valtavat peltopinta-alat tuottamaan esimerkiksi maissia polttoainekäyttöön. USA:ssa 40 prosenttia maissista käytetään bioetanolin tuotantoon, mikä on lisännyt rehu- ja elintarvikemaissin hintaa. USA:n sivulta löytyi tieto, että kun koko tuotantoketju lasketaan oikein, etanolilitran tuottaminen tarvitsee energiaa dieselöljyksi muunnettuna 1,5 litraa. Hyöty olisi siksi negatiivinen.

  1. Aurinkopaneelit, rauta ja teräs

Aurinkopaneelien ja mikropiirien tarvitsemaa puhdasta piitä samoin kuin rautaa ei voi valmistaa ilman hiiltä. Tarvittavat pelkistysreaktiot ovat täsmälleen samaa muotoa, eikä kuumennus onnistu uusiutuvalla energialla teollisessa mittakaavassa. Valmistuksen kemialliset reaktiot:

* Raudan valmistus: Fe2O3 + 3C + lämpö => 2Fe + 3CO

* Puhtaan piin valmistus: SiO2 + 2C + lämpö => Si + 2CO

Hyvinvointimme yksi peruspilari on hiiltä sisältävä rauta eli teräs. Kaikki rakentaminen ja koneiden valmistus tarvitsee terästä. Tietoyhteiskunta ei tule enää toimeen ilman mikropiirejä. Hiilen käytön lopettamisella olisi siten vakava vaikutus elämäämme.

  1. Synteettiset lannoitteet

Typpilannoitteet ovat olleet ratkaisevassa asemassa viljantuotannon kasvattamisessa ja nälänhädän poistamisessa. Tärkein keksintö oli ilman typen yhdistäminen vetyyn ammoniakiksi. Tämä reaktio on erittäin vaikea (Haber-Bosch-synteesi). Tarvitaan kova paine ja kuumuus sekä metallikatalyytit, ennen kuin vety ja typpi yhdistyvät ammoniakiksi. Reaktio:

* 2 N2 + 3 H2 + lämpö + paine + katalyytit => 4 NH3

Typpi saadaan ilmasta ja vety valmistetaan höyrypelkistyksellä maakaasusta. Tuulivoimalla valmistettavaksi suunniteltu vihreä vety on aivan liian kallista lannoitteiden massatuotantoa ajatellen. Ammoniakista muodostetaan jatkoreaktioilla nitraatteja, esimerkiksi ammoniumnitraattia NH4NO3. Jos fossiiliset polttoaineet kielletään, lannoitetuotannon loppuminen palauttaa ihmiskunnan takaisin luomuviljelyyn. Edessä olisi sanoin kuvaamaton nälänhätä. Esimakua keinotekoisten lannoitteiden hylkäämisestä saatiin Sri Lankan kiville menneestä ”biodynaamisesta” kokeilusta vuosina 2021 -22. Tätä varoittavaa esimerkkiä ei tule unohtaa vihreän siirtymän kiihkossa.

Realiteetit unohtanut vihreä ideologia on saanut aikaan suunnattomat kustannukset, tuhansia miljardeja ilmastopolitiikan 30 vuoden aikana. Kuitenkaan päätavoitteessa, ilmakehän hiilidioksidin määrässä ei ole tapahtunut minkäänlaista vähenemää. Sen sijaan kaikkein vihreimmissä maissa energian hinta on niin korkea, että teollisuus liputtaa halvemman energian maihin. Liitekuvassa on malliksi Saksasta ulos suuntautuneiden investointien kehitys (Lähde: STATISTA).

Vaikka Saksa siirtää voimallisesti teollisuuttaan USA:aan, myös USA on vaikeuksissa Kiinan kanssa. Suojatakseen tappiollista sähköautotuotantoaan maa on määrännyt kiinalaisille autoille peräti 100 prosentin ylimääräisen tuontitullin.

Kauppapolitiikassa voimme taistella Kiinaa, Intiaa ja muita BRICS-maita vastaan vain ottamalla käyttöön näiden maiden ”energia-aseet”: fossiiliset polttoaineet. Vain niihin palaaminen ja päästökaupan ja utopistisen nollatavoitteen hylkääminen ja paluu luotettavaan sähköntuotantoon auttavat. Sähkön osalta on hyvä kysyä, miksi kuluttajan maksama sähkön hinta on kaikkein korkein niissä maissa, joihin on rakennettu eniten tuuli- ja aurinkovoimaa? Sen sijaan ydinvoimaa rakentaneissa maissa sähkö on halvinta, vaikka vihreät markkinoivat tuulivoimaa halvimpana sähköntuotannon menetelmänä (Tämä johtuu vain ja ainoastaan poliittisilla päätöksillä länsimaissa jatkuvasti nostettavasta fossiilisia polttoaineita kurittavasta hiiliverosta ja vihreän sähkön tuesta). Liitekuva kertoo, kuinka suuresta asiasta on kyse (Lähde: Eurostat)

Mutta olemme energiapolitiikassa jo 30 vuoden takamatkalla, joten kurottavaa riittää, etenkin, kun yksimielisyys tarvittavista ja vaikuttavista toimenpiteistä antaa odottaa itseään. Kauanko vielä ajamme teollisuutta muihin maihin, heikennämme kilpailukykyämme ja siten elintasoamme? Eikö tämä kokeilu ja tähän mennessä saadut huonot tulokset jo riitä?