Hiilenvastaisen sodan pakkasuhrit

Hiilenvastaisen sodan uhrit: tulevana talvena kylmään kuolleiden määrä voi nousta uuteen ennätykseen

Antti Lehtniemi 14.10.2021

Oliko järkevää virittää kansainvälinen fossiilienergian vastainen sota vain ilmastomallien osoittaman, oletetun lämpenemisen estämiseksi? Päästökaupalla kerätyt miljardit ovat nyt – niin missä? Nekään eivät ehdi enää auttamaan, sillä talvi on edessä ja miljardit ihmiset joutuvat sinnittelemään puoli vuotta energiapulassa kesää odottaen. Raportti / Vijay Jayaraj:

https://wattsupwiththat.com/2021/10/13/vijay-jayaraj-coal-shortages-threaten-blackouts-for-2-7-billion-chinese-and-indians/

Hiilipula on iskenyt kaikkialle, myös kahteen maailman suurimpaan väestöön ja energian kuluttajaan, Kiinaan ja Intiaan. Energian, etenkin sähkön puute uhkaa 2,7 miljardia ihmistä, kun fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennen näkemättömälle tasolle ja niistä on huutava pula kaikkialla.

Kiina sulkee tehtaita. Kotitaloudet asuvat pimennetyissä taloissa. Liikenne on kaoottista, sillä liikennevalot eivät ole toiminnassa. Toistuvat sähkökatkot ovat kohdanneet Guangdongin maakuntaa. Tämä on vaikuttanut kaupungin teollisuuskeskittymään, joka vastaa 10 prosentista Kiinan viennistä. Eräät teollisuuden alat ovat menettäneet jopa 50 prosenttia tuotannostaan, vaikka juuri niiden tuotteilla olisi tällä hetkellä suurta kysyntää. Tuotantoa on keskeytetty päiviksi, viikoiksi ja myös ”toistaiseksi”. Maakunnan valtalehti kirjoittaa: ”Energiapula jatkuu ensi vuoden maaliskuuhun saakka, jolloin alkava kevät vähentää energian kulutusta. Siihen asti asukkaiden tulee varautua toistuviin ja pitkäaikaisiinkin sähkön ja veden jakelun katkoihin”.

Intia tuottaa 70 % sähköstään hiilellä ja varastoissa on enää vajaan kahden kuukauden tarve edellyttäen, että talvi ei ala tavallista ankarampana. Hallitus on julistanut hätätilan. Hiilen saannissa on voimakkaasti kasvaneen kysynnän vuoksi suuria vaikeuksia, eikä kuljetuskapasiteettiakaan ole saatavilla tarpeeksi. Myös Euroopassa ollaan vaikeuksissa. Energian hinta on jyrkässä nousussa. Englanti käynnistää sähköpulassa hiilivoimaloitaan. Hiilen hinta energiapörsseissä on noussut peräti 249 prosenttia vuodessa.  Linkki Tuulivoima ei riitä yhdessäkään maassa. Aurinko ei paista pohjoisen talvessa. Norjan vesivarastot ovat pienet. Kaasua ei voi varastoida. Venäjällä on vaikeuksia kaasuntuotannossa huonokuntoisten laitteiden vuoksi. Noidankehä on viritetty ja tulevan talven sää ratkaisee, kuinka meille käy.

— — —

Vain hiiltä (ja turvetta) voidaan varastoida poikkeuksellisia pakkaskausia varten. Tämä tuli esille jo helmikuussa Teksasissa: yli 100 ihmistä kuoli kylmään vajaan viikon aikana. Kylmä on aina helleaikaa suurempi tappaja. Asiasta tehty tutkimus osoitti, että Kiinassa yhtä hellekuolemaa kohti kymmenen ihmistä kuolee kylmään. Etelä-Afrikassa suhde on yhden suhde seitsemääntoista. Kumpaan meidän tulisi varautua, parin asteen lämpenemiseen vai kylmenemiseen? Keskiajalla oltiin kaksi astetta nykyistä lämpimämmässä, ja Grönlannissa viljeltiin vehnää, Alaskassa kasvoi tukkipuita ja Skotlannissa viiniköynnöksiä. Entä maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikkamme?  – Siperia on varsin ankara, armoton opettaja.

— — —