Iso Veli valvoo

Tämä ei ole varsinainen ilmastouutinen, mutta koska ”Ison veljen sensurointipyrkimykset” ulottuvat myös (ja etenkin: alempi linkki) ilmastonmuutoksen kritiikkiin, juttu sopii tähän blogiin. 

https://au.news.yahoo.com/elon-musk-claims-eu-offered-183729735.html?guccounter=1

”Euroopan komissio on syyttänyt Elon Muskin X-alustaa DSA-lain rikkomisesta. Komissio ilmoitti perjantaina, että Muskin aiemmin nimellä Twitter tunnettu alusta on rikkonut EU:n digitaalisten palveluiden lain (DSA) osia, joiden tarkoitus on estää verkossa leviävä väärä tieto. Elon Musk on iskenyt takaisin väittäen, että komissio yritti tehdä ”laittoman salaisen sopimuksen” X:n kanssa. ”Euroopan komissio tarjosi X:lle laitonta salaista sopimusta: jos sensuroimme mediaamme kaikessa hiljaisuudessa, siis salaa kertomatta kenellekään asianomaiselle, he eivät rankaisisi meitä”, miljardööri teknologiamoguli kirjoitti X:lle.”

Onko tällaisia sopimuksia jo olemassa? Kuka määrittelee, mikä on ”väärää” tietoa? Jos tämä tehdään kulissien takana, asia on varsin huolestuttava. Alla oleva uutinen näyttäisi vahvistavan sen, että kyllä, sensuuria on. Ja rikkeestä seuraa vähintään sakkoja.

https://www.euronews.com/green/2024/07/12/frances-cnews-fined-for-broadcasting-climate-scepticism-unchallenged

Suosittu ranskalainen uutismedia on saanut sakkoja julkaistuaan ilmastoskeptisen puheenvuoron ilman vasta-argumentteja

Ranskalainen CNews-kanava on saanut sakkoja lähetettyään ilmastonmuutosskeptisen ohjelman.

Ohjelmassa tunnettu taloustutkija Philippe Herlin esitti skeptisen kantansa ilmastonmuutoksesta. Kukaan tv-studiossa olija, juontaja mukaan lukien, ei kuitenkaan kiistänyt hänen esitystään ohjelman aikana.

Herlin: ”Ihmisen aiheuttamaksi väitetty ilmaston lämpeneminen on valhetta, huijausta… Selitellään että, että se johtuu ihmiskunnasta. Ei, se on salaliitto, ja ihmettelen, miksi sille annetaan niin paljon painoarvoa? Siksi, koska se oikeuttaa valtion puuttumaan kaikkeen elämäämme liittyvään ja vapauttaa valtion laittamasta julkiset menot tasapainoon … Se on totalitarismin muoto.”

Ilmeisesti todellinen rikos tässä ei ole se, että hän sanoi poikkeavan mielipiteensä, vaan se, että tv-ryhmä ei heti oikaissut häntä. Audiovisuaalisen ja digitaalisen viestinnän sääntelyviranomainen (Arcom) määräsi kanavalle 20 000 euron sakot kiistanalaisen ilmastoskeptisen ohjelman lähettämisestä ilman tasapainoista raportointia perustellen, että kanava ”epäonnistui” velvoitteidensa täyttämisessä.

Onko sananvapautemme jo näin heikoissa kantimissa?